Natuur en dieren Kenia

Flora en Fauna Kenia
Langs de kust en riviermondingen bestaat de plantengroei uit kokospalmen, mangrovebossen en tropische wouden. Het is een vruchtbare streek waar mango’s, citroenen, sinaasappels en vele tropische bloemen groeien. Achter de kustlijn verandert het groen in een savannelandschap met doornstruiken, schermacacia’s en baobabs of apenbroodbomen. Deze begroeiing komt voor in het oostelijke en noordelijke deel van Kenia. Op het plateau vindt men hooglandwouden die, afhankelijk van hoogte en klimaat, variëren van het zeer zware hout van de wilde olijf tot het zeer lichte hout van Gyrocarpus jacquinii. Prachtige wouden vindt men op de vulkaanhellingen (tot 3300 m) waar aan de voet veel schermacacia’s groeien.

vakantie-Zanzibar

Strandvakantie Kenia

Een vakantie in Kenia staat bekend om de bijzondere safari's die je hier kunt maken, maar de combinatie met een strandvakantie is ...
Check aanbieding
gezinssafaritanzania

Privereis Kenia aanbieding | Highlights Kenia | 14 dagen

Een prachtige safari die we niet kunnen laten schieten. Deze Privereis Kenia aanbieding heeft werkelijk alles om een onvergetelijke safari te beleven ...
Check aanbieding
aanbieding-tanzania

Kenia en Tanzania | Groepsreis 22 dagen

Deze onvergetelijke safari groepsreis door Kenia en Tanzania voor een ongelofelijke prijs! Profiteer nu van de aanbieding en bespraak honderden euro’s. Deze ...
Check aanbieding

Een selectie uit de zeer omvangrijke dierenwereld van Kenia: In Kenia komen de gewone zebra’s en de Grévy’s zebra’s voor, die leven op steppen en graslanden. Giraffen komen voor op de savannes en in open bosgebieden met acacia’s. Dikdiks zijn een kleine antiloopsoort en leven in struikgewas. erenoeks oftewel giraffegazellen leven in droge gebieden met struikgewas. Impala’s zijn antilopen die op de savannes voorkomen, waar ook elandantilopen en gnoes in kuddes leven. Koedoes zijn antilopen die leven in struikgewas en dichte bossen.

Buffels zijn kuddedieren en komen voor in bossen en op de savannen. Waterbokken leven in de buurt van water in open bosgebieden en rotsachtig heuvelland. Oryxen oftewel spiesbokken leven in droge gebieden met struikgewas. Wrattenzwijnen leven in de buurt van water in kleine families.

Bavianen zijn te vinden bij rivieren en lavavelden en leven in grote families bij elkaar. De zwarte (puntlip)neushoorn en de witte (breedlip)neushoorn behoren tot de bedreigde diersoorten. Olifanten, de grootste landzoogdieren, leven in kuddes in bossen en op de savannen. Struisvogels zijn loopvogels die op de savannen en de graslanden voorkomen.

Krokodillen komen in bijna alle rivieren van Kenia voor en nijlpaarden daarnaast ook in meren.
De leeuw is de enige katachtige die in groepen leeft en komt voor op de savannen. Luipaarden zijn nachtdieren en komen vooral voor in bossen, struikgewas en grotten. Cheeta’s of jachtluipaarden leven op de open savannen en de steppen. Het is het snelste zoogdier ter wereld en kan 80 kilometer per uur bereiken. Hyena’s komen in het hele land voor.

Verder is er een rijke vogelwereld met meer dan duizend soorten vogels waaronder roofvogels, honingzuigers, flamingo’s, ooievaars, gieren, pelikanen, ibissen, neushoornvogels en aalscholvers. Giftige slangen zoals de cobra, de mamba en de pofadder leven in de graslanden en langs rivieren, waar ook de python, een wurgslang, leeft. De reuzenslakken zijn ook zeer opvallend.

Kenia kent vele, vaak wereldberoemde nationale parken en natuurreservaten die sinds de jaren veertig van de 20e eeuw ontstonden. Door stroperij en kaalslag van bossen wordt desondanks een aantal diersoorten zeer ernstig bedreigd waaronder de olifant en de neushoorn.

De mate waarin het wild te zien zal zijn, houdt sterk verband met voedsel en watervoorziening en de dichtheid van begroeiing. Grote en kleine migraties zijn eigenlijk overal in Afrika.

Reacties zijn gesloten.