Bevolking Kenia

Kenia telt ongeveer 43 miljoen inwoners, die de vertegenwoordigers zijn van zo’n veertigtal etnische groepen. Al deze groepen houden hun cultuur en stamgebruiken in ere. Helaas zien zij allemaal hun eigen stam als de belangrijkste. Dit is nadelig voor de ontwikkeling van het land. De Bantoes, de grootste bevolkingsgroep van Kenia, zijn onderverdeeld in stammen. Verder zijn er Nilohamitische en Hamitische volken en een klein percentage Europeanen, Aziaten en Arabieren.

Handel in Kenia

Vooral de Aziaten hebben het erg moeilijk. Zij hebben een groot gedeelte van de handel in handen. Regelmatig worden er hetzes ontketend om deze groep mensen in een kwaad daglicht te stellen. Beschuldigingen lopen uiteen van smokkel tot illegale handel. Andere etnische conflicten hebben zich de afgelopen jaren voorgedaan tussen de noordelijke stammen (veediefstal), in de gebieden rond Laikipia, Njoro, Molo en Burnt Forest en langs de kust.

In 1974 werd het Engels als officiële taal vervangen door het Kiswahili, een Bantoetaal. Voordat de Arabieren in de 7e en 8e eeuw naar o.a. Kenia kwamen had elke stam zijn eigen cultuur, religie, gewoontes en taal. Er was weinig interactie tussen stammen onderling. Toen de Arabieren arriveerden nam de communicatie tussen de stammen toe in verband met de toenemende handelsactiviteiten. Er ontstond al snel een “lingua franca”, een gemeenschappelijke handelstaal. Deze taal, het Kiswahili, was een combinatie van het Bantoe en het Arabisch. Zo zijn woorden als ghali (duur) en kufikiri (piekeren) rechtstreeks aan het Arabisch ontleend. Het Kiswahili wordt precies zo uitgesproken als het wordt geschreven.

Het Engels is ook nog steeds rechtsgeldig en wordt nog veelvuldig gesproken en veel overheidspublicaties zijn in het Engels opgesteld. Ook op de universiteit wordt nog veel in het Engels college gegeven, geëxamineerd en geschreven. Daarnaast zijn er veel lokale dialecten met grote onderlinge verschillen. Deze talen van de etnische groepen horen bij de Koesjitische of Nilotische taalgroep, dan wel tot een Bantoe-taal.

Een andere “taal” die men kan tegenkomen in Kenia is het Sheng, voornamelijk gesproken door jongeren in de grote steden. Eigenlijk is het een soort patois of volkstaal van vrij recente datum, want het stamt uit de koloniale tijd. Het is een combinatie van Kiswahili en Engels met nog wat invloeden uit het Hindi, Gujarati, Kikuyu en verschillende Keniaanse dialecten en lijkt qua klank veel op het Kiswahili. Engels en Swahili zijn de officiële talen in Kenia. Daarnaast worden er in de meer dan 40 stammen ook veel andere talen gesproken.

Het is zeker aan te raden om u alvast wat woorden Swahili eigen te maken. In de afgelegen gebieden in Kenia kunt u dit misschien nodig hebben, maar vooral zal de lokale bevolking uw poging bijzonder waarderen.

Strandvakantie Kenia
8 / 15 dagen

vakantie-kenia

Zonvakanties van 8 t/m 15 dagen
Parelwitte stranden
Combinatie met Safari opties
Prive Safari Highlights Kenia
14 dagen

gezinssafaritanzania

Ontmoet de Big Five
Incl. Entreegelden Wildparken
Afsluitend aan het strand
Groepssafari Kenia & Tanzania
22 dagen

aanbieding kenia tanzania

Ontmoet de Masai & Big Five
Ontdek de mooiste wildparken
Afsluitende op het eiland Zanzibar

Groeps Safari Kenia

Groepssafari Kenia

Privé Safari Kenia

Individuele Reizen Kenia

Safari Strand Kenia

Safari Strand Kenia

Safari op Maat Kenia

Jullie zoeken een safari Kenia en wensen advies op maat te ontvangen? Wij stellen gratis/vrijblijvend op basis van jullie wensen de meest geschikte rondreis samen!