Geschiedenis Kenia

In de oudste documenten die informatie geven over de geschiedenis van Kenia, is alleen informatie terug te vinden over de ontwikkeling van het kustgebied, waar een levendige handel met de Arabieren plaatsvond. Pas met de komst van de Europeanen, in de 19e eeuw, zijn gebeurtenissen in het Keniaanse binnenland geregistreerd.

Er zijn overblijfselen van de eerste mensen gevonden van 12.000 jaar oud. Het is wel duidelijk dat er altijd al veel rondgetrokken werd door Kenia, ook omdat er vandaag de dag nog steeds veel van de belangrijkste Afrikaanse stammen gehuisvest zijn. De eerste bewoners waren de uit Ethiopië afkomstige Cushitics, een nomadengroep op zoek naar vruchtbare grond. In de loop van de eeuwen, door de verdroging van Kenia, is deze bevolkingsgroep weer uit het land verdwenen. Daarna kwamen de afstammelingen van de Cushitics het binnenland van Kenia betrekken.

Terwijl in het binnenland telkens bevolkingsgroepen kwamen en gingen, heeft de kuststreek een heel andere historie. Dit gebied was veel meer open, en werd dus volop bezocht door Arabische handelaren. De lokale bevolking werd bekeerd tot de Islam en sommige bezoekers bleven in Kenia, en werden zo samen de grondleggers van de Swahili-cultuur.

In 1498 werden voor de eerste keer Portugezen gesignaleerd bij Mombasa, aangetrokken door de geur van specerijen en geld. Pas een eeuw later slaagden zij erin om de stad te bezetten. Het leven onder de Portugezen was hard en toen de Arabieren er in 1720 in slaagden om de Portugezen weer tot overgave te dwingen, werd ieder aandenken aan hun verblijf vernietigd.

Aan het einde van de 18e eeuw begon de inmenging van Oman met Kenia. Tijdens deze periode zakte de handel enigszins in, wat ook verklaart waarom de grote Europese machten dit gedeelte van Afrika nog zo lang met rust lieten. Aan het einde van de 19e eeuw werd het binnenland van Kenia overspoeld met Engelsen die op zoek waren naar vruchtbare grond. Het leefterrein van de Masai-stam werd hierdoor steeds kleiner.

De overheersing door de Engelsen bracht uiteindelijk ook wel (vooral economische) voordelen met zich mee, maar toch ontstond in de 20e eeuw de roep naar een vrij land. Jomo Kenyatta, de leider van de Kenya African National Union, regeerde tot zijn dood in 1978 over het vrije Kenia. Onder zijn leiding was Kenia één van de stabielste landen op politiek en economische gebied van Afrika.

Strandvakantie Kenia
8 / 15 dagen

vakantie-kenia

Zonvakanties van 8 t/m 15 dagen
Parelwitte stranden
Combinatie met Safari opties
Prive Safari Highlights Kenia
14 dagen

gezinssafaritanzania

Ontmoet de Big Five
Incl. Entreegelden Wildparken
Afsluitend aan het strand
Groepssafari Kenia & Tanzania
22 dagen

aanbieding kenia tanzania

Ontmoet de Masai & Big Five
Ontdek de mooiste wildparken
Afsluitende op het eiland Zanzibar

Groeps Safari Kenia

Groepssafari Kenia

Privé Safari Kenia

Individuele Reizen Kenia

Safari Strand Kenia

Safari Strand Kenia

Safari op Maat Kenia

Jullie zoeken een safari Kenia en wensen advies op maat te ontvangen? Wij stellen gratis/vrijblijvend op basis van jullie wensen de meest geschikte rondreis samen!