De waanzinnige Serengeti

Het prachtige Serengeti Nationaal Park bevindt zich in Tanzania. Serengeti betekent letterlijk eindeloze vlaktes in Maasai-taal. Het park is vooral erg bekend door de jaarlijkse migratie van honderdduizenden gnoe’s, zebra’s en gazellen. Deze grazers worden op hun beurt weer gevolgd door hongerige leeuwen en hyena’s. Nergens anders ter wereld trekken er zoveel dieren tegelijk van de ene naar de andere plek. Ook zijn er genoeg dieren die het hele jaar door in Serengeti Nationaal Park verblijven, waardoor het park het hele jaar door waard is om te bezoeken

De grote Serengeti Trek

Serengeti wildebeest

De eindeloze savannes in Tanzania en Kenia zijn het toneel van één van ’s werelds meest unieke wildlife spektakels: de jaarlijkse grote trek. Wil je hier getuige van zijn? Check dan deze reis!

Privé Safari Tanzania

Safari Tanzania

Een bijzondere complete privé rondreis Tanzania waar alles betreffende safari en strand inbegrepen is. En dat voor een zeer scherpe prijs! Check deze privereis Tanzania. Dit is de kans!

Groepsreis Kenia & Tanzania

Groepsreis Tanzania

Deze onvergetelijke safari groepsreis door Kenia en Tanzania voor een ongelofelijke prijs! Deze groepsrondreis heeft alles wat je wenst betreffende een safari! Bekijk de opties en maak je droom waar!

Serengeti kraamkamer van het leven

De Serengeti is Tanzania’s meest beroemde National Park, ook wereldwijd geniet het grote bekendheid. Met 20.922 vierkante km is het de op een na grootste wildpark van Tanzania. Het woord Serengeti is afgeleid van het woord ’Siringit’ dat de Maasai gebruiken voor ‘eindeloze grasvlaktes’. Vooral de honderdduizenden dieren die de grasvlaktes en savannes van de Serengeti begrazen, waaronder zebra’s en gnoes, maakt het tot een geweldige ervaring. De grasvlaktes bestrijken meer dan 1/3 van het park, waardoor u het hele jaar door hier veel dieren zult aantreffen.

Ook de leeuwen, hyena’s, cheeta’s en luipaarden die op deze graseters jagen zijn het hele jaar door in het park te vinden, en verder ziet u ook de gevlekte hyena, arenden, wilde honden en aasgieren die de restjes opeten. Verder zult u onder andere ook Thomson gazellen, Grant’s gazellen, elanden, struisvogels, giraffen, aardvarkens, klipspringers, impala’s, hartebeesten, buffels, verschillende soorten bokken en antilopen, Nijlpaarden, Nijlkrokodillen, olifanten, servals en dikdik’s in grote getallen aantreffen.

Ook zult u een grote verscheidenheid aan apen en exotische vogels aantreffen, er zijn binnen het park ongeveer 350 verschillende soorten vogels geteld. Van eind december tot midden maart wanneer de dieren kalveren, worden er ongeveer 8000 jonge dieren per dag geboren (elke 20 sec wordt er een kalf geboren), slechts 60% zal de eerste vier maanden overleven.

Migratie Serengeti

Het is moeilijk aan te geven waar en wanneer de migratie precies plaats vindt, de dieren trekken van de ene voedselplaats naar de andere (zie kaart), als het gras op is vertrekken ze weer naar een ander gebied, deze migratie in de Serengeti is de grootste dierverhuizing in de wereld. In mei en juni grazen de groepen dieren in het westen van de Serengeti tussen de Grumeti en Mbalageti rivier, hier paren ze. In juli scheiden hun wegen, grote groepen trekken naar het oosten, terwijl andere groepen naar het noorden trekken, hier grazen ze voor een aantal maanden langs de Mara rivier, om in oktober weer zuidwaarts te trekken. In de periode december t/m maart zitten ze in het zuiden van de Serengeti.

Er zijn grote groepen wilde dieren die over de Serengeti trekken namelijk; 1.7 miljoen gnoes, 400.000 Thomson gazellen en 350.000 zebra’s. Er zijn naar schatting 3000 leeuwen, 8000 hyena’s en 1500 olifanten. Verder kunt bij Lake Ndutu grote hoeveelheden flamingo’s en andere water vogels bekijken, en in het westen bij de Grumeti rivier zult u grote groepen Nijlpaarden en Nijlkrokodillen (de grootste van heel Afrika) vinden.
Zie ook De Grote Migratie

Om de jaarlijkse migratie in de Serengeti te spotten ga je in juli/augustus naar Tanzania. De kuddes gnoe’s trekken de beroemde Mara-rivier over met een spektakel tot gevolg. Hoe en wanneer de beesten precies migreren is moeilijk te bepalen. Dit is afhankelijk van het weer en de luchtstromingen.