Op geografisch gebied is Botswana een vrij uniek land, met een oppervlakte ongeveer zo groot als Frankrijk. Het grootste deel van het land bestaat uit het vlakke plateau waar ook Zuid-Afrika op ligt. Hierdoor is het laagste punt in Botswana nog steeds hoger dan 500 meter. De hoogste punten van het land zijn allemaal minder dan 1500 meter. Een daarvan ligt in Tsodilo, in het noordwesten van Botswana. Hier zijn duizenden rotsschilderingen bewaard gebleven van vroegere menselijke bewoners van het gebied.

Een groot deel van Botswana wordt bedekt door de Kalahariwoestijn. Op het eerste gezicht lijken deze stoffige woestijn en savanne niet geschikt om veel leven te ondersteunen, maar de Kalahari is juist een van de beste plekken in Botswana voor een safari. Leeuwen, giraffes, antilopen, luipaarden en olifanten zijn enkele van de vele dieren die hier te bewonderen zijn. Ook is dit het oorspronkelijke leefgebied van de San, een volk van jagers-verzamelaars die al eeuwenlang op eenzelfde manier in het gebied wonen. 

In groot contrast met de woestijn is de Okavangodelta, de grootste binnenlandse delta ter wereld. De wateren van deze enorme rivierdelta maken het natuurgebied een aantrekkelijke plaats voor dieren. Onder meer olifanten, nijlpaarden, krokodillen, zebra’s en bavianen genieten van het verkoelende water en de beschutting van de vegetatie eromheen. Ook leven er honderden vogelsoorten in deze noordelijke regio van Botswana, waaronder de heilige ibis, de Afrikaanse zeearend en de flamingo.

Het oosten van Botswana bestaat voor een groot deel uit groene grasvelden. Dit is het dichtstbevolkte deel van het land, maar ook hier is nog steeds een rijkdom aan natuur te vinden. Vlakbij Serowe ligt bijvoorbeeld het Khama Rhino Sanctuary, een beschermd gebied waar locals proberen het bestaan van de neushoorn in Botswana in stand te houden.