De Ngorongoro Conservation Area reikt van Karatu tot aan de Serengeti, de totale oppervlakte van het park bedraagt 8300 vierkante km. De krater was ooit een berg met dezelfde hoogte als de Kilimanjaro, ongeveer drie miljoen jaar geleden was er een enorme uitbarsting die de hele berg deed ontploffen, de kratervloer daalde, en zo ontstond het tegenwoordige krater park. De krater alleen heeft een doorsnede van ongeveer 20 km en is een van de mooiste plekken van Tanzania en op aarde.
De kratervloer heeft erg veel te bieden, zo zijn er ongeveer 50000 wilde dieren te bewonderen zoals, zebra’s, gnoes, nijlpaarden, gazellen, leeuwen, olifanten, buffels, gevlekte hyena’s, cheeta’s, verschillende soorten apen, en de zwarte neushoorn (er zijn geen giraffes te zien, die kunnen met hun lange benen de kraterrand niet afdalen). De kratervloer heeft buiten grasvlaktes ook moerassen, bossen, zout vlaktes en een groot zoetwater meer genaamd Lake Magadi, dit meer telt een veelvoud aan watervogels, en grote groepen flamingo’s.
Bij de ingang is een klein museum ingericht waar u onder andere de geschiedenis en het ontstaan van de krater kunt bekijken. Hierna rijdt u met de Safari auto naar boven de kraterrand op, u merkt dat het kouder wordt, en na een vijftiental minuten rijden hebt u de top van de kraterrand (2250 meter) bereikt, hier heeft u een fantastisch uitzicht over de gehele krater. Beneden u ziet u donkere vlekken, en als u de verrekijker erbij pakt ziet u dat dit groepen zebra’s, gnoes of andere wilde dieren zijn. U ziet het meer met daarin een grote roze vlek flamingo’s, het is een onvergetelijke aanblik. Op een relatief klein gebied komt u zoveel verschillende dieren tegen, dat u zich geen moment hoeft te vervelen, en u hebt hier de grootste kans een ‘kill’ te zien.
Verder ligt Olduvai Gorge erg dicht in de buurt van de Ngorongoro Krater, hier vond Mary Leakey 1.75 miljoen de botten van een van de eerste mensen ‘homo habilis’. Hij heeft de naam ‘the handyman’meegekregen, omdat hij al goede gereedschappen kon maken.