De meest bekende natuurparken in Tanzania liggen in het noorden. De Serengeti (en de Maasai Mara in Kenia, grenzend aan de Serengeti) en de Ngorongoro krater zijn de meeste bekende en behoren tot de meest bijzondere van Afrika. De Serengeti is het meest bijzondere natuurpark van Afrika. Elk jaar trekken 2 miljoen dieren (gnoes, zebra’s) van het zuiden naar het noorden en weer terug. Dit is een uniek schouwspel wat bekend staat als de Great Migration.
In het onbekendere zuiden van Tanzania liggen 2 bijzondere natuurparken: Ruaha en het allergrootste in Afrika: Selous Game Reserve. Ruaha wordt niet veel bezocht en hier is een grote hoeveelheid olifanten en leeuwen.
Een derde traject is het Westen van Tanzania. Dit is een bestemming voor de meer ervaren safari reiziger.
In het westen van Tanzania vindt u de parken Mahale Mountains en Katavi. Door de afgelegen locaties worden deze gebieden nog weinig bezocht. De Mahala Mountains zijn bekend vanwege zijn grote populatie chimpansees.
Voor alle natuurparken in Tanzania geldt dat er geen hekken rondom de natuurgebieden staan. De dieren kunnen zich vrij bewegen. Dat vinden wij ook het bijzondere aan Tanzania. Hier is de natuur nog zoals die bedoeld is.